Hoppa till innehåll

Skicka SIKA till Brandbergen

maj 16, 2008

I grund och botten har jag en tilltro till människor som blivit valda, utsedda att uträtta någon form av arbete där förtroende är en nödvändighet. I alla fall i Sverige. Hur det är i Irak och Colombia vågar jag inte uttala mig om.

Jag menar alltså politiker och högre tjänstemän, människor som rimligtvis bör ha passerat ett antal nålsögon innan de sitter där de nu sitter.

Jag vet, jag är naiv.

Men utan den goda tron blir det svårt att leva i längden.

Risken att man blir cynisk eller. än värre, bitter, är överhängande.

Eller, som jag sa till Jonas Gardell häromåret, när jag intervjuade honom: ”Försoning är ett bättre sätt att röra sig framåt”.

Jonas skrek högt: ”Det citatet snor jag till min nästa bok”. Och så blev det. I sista boken i Komiker-trilogin, ”Jenny”, finns det med.

Nåväl. Jag är alltså en sådan som tror. Till motsatsen bevisas. Därför har jag gång på gång tvingats häpna över hur den svenska hållningen när det gäller Klimatfrågan vs Bensinpriset.

Senast här, en myndighet som heter SIKA – Statens Institut för Kommunikationsanalys. Där sitter, gissar jag, ett gäng sossar, kommunister och miljöpartister, som samtliga bor i fina lägenheter i Stockholms innerstad, och föreslår på fullt allvar att det enda sättet att uppnå EU:s kolodioxidmål är att dubbla bensinpriset.

27 kronor och 50 jävla öre, tycker SIKA verkar vara en vettig nivå.

Jättebra tänkt, hörnini. Ungefär som att höja bostadsräntorna till 15 %. Folk som bor på landet kommer att tvingas paniksälja sina hus och flytta in till staden, där det inte finns några lägenheter. Priset på centrala bostadsrätter kommer att skjuta i höjden, medan priserna på vanliga hus på landet kommer att sjunka som en sten.

Allt som allt kommer det att gynna de välbeställda. Det finns en större samhällsklass som utan vidare klarar av att betala 27 och 50 för en liter bensin. Inte minst alla de som inte betalar sin bensin själva.

Att köra bil kommer alltså att bli en klassfråga. Lika begåvat som biltullarna i Stockholm. Vi sätter underklassen på bussen, så överklassen kan få det lite lättare i ytterfilen in till stan.

Lyckligtvis går den oftast väldigt kloke Anders Carlgren emot SIKA:s sinnesslöa förslag. Vad han säger är så klart det mest demokratiska – och enda rätta. Att det är genom forskning (och snabbt måste det gå, hör någon det!) på miljövänliga och bränslesnåla bilar, som vi ska nå EU:s mål.

Tvångsförflytta hela SIKA ut till Alby och Brandbergen. Tvinga på dem ett särskilt bensinkort där varje liter kostar 30 spänn. Låt dem ha det så i ett år. Så kan vi snacka sen.

3 kommentarer leave one →
 1. Anders permalink
  maj 16, 2008 2:35 e m

  Det är Tidningarnas Telegrambyrå som kräver fördubblat bensinpris, inte SIKA. SIKA föreslår i sin rapport att bensinpriset inte höjs. Smutskasta den som smutskastas bör.

 2. Weman permalink*
  maj 16, 2008 2:45 e m

  Okej, lusläser man på SIKA:s hemsida så är det så där luddigt som det ibland kan vara i statliga rapporter. Men i AB:s artikel, som var min källa, citeras ju Christer Sandberg från en intervju med SR Ekot. (Vet inte var du fick TT ifrån).
  Oavsett vilket, debatten är ensidigt inriktad på högre skatter. Precis som det idiotiska påfundet att man köper sig fri från skuld genom att betala koldioxidtillägg när man gar chartern till Thailand.
  Detta är inga långsiktiga lösningar, detta är ett sätt att göra resandet exklusivt, en angelägenhet för de redan bemedlade.

Trackbacks

 1. I huvudet på Svenssons! » Blog Archive » Jonas: Fan inte klokt! Fulltank 1890 spänn…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: