Hoppa till innehåll

The rise and fall of Chippen Wilhelmsson

augusti 5, 2008

Jag satt i London och pratade med Martin Dahlin. En av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, idag en klok och respekterad fotbollsagent. Jag var över några dagar och gjorde ett stort porträtt för en av mina favorituppdragsgivare, magasinet Café.

Vi pratade om ”Chippen”, om Christian Wilhelmsson, som då precis hade gått från belgiska Anderlecht till franska Nantes. Jag tyckte det var ett negativt karriärsteg och Martin höll med. Med försiktiga ord antydde han att Chippen var värd något bättre, att han kanske rentav borde skaffa sig bättre rådgivare. Chippens agent såg givetvis att det fanns pengar att hämta med den större lönen i Nantes.

Vi vet att vi hade rätt i det vi sa då. Vi vet vad som hände sen. Chippen fick ingen plats i laget i Nantes och har sedan dess jagat världsrekordet i antalet klubbar att vara utlånad till: Roma, Bolton, Deportivo La Coruña. Ingen lycka någontans. Under resans gång har han också poserat naken på ett omslag (Café) och för att summera sin sommar så kan Expressen idag rapportera att Chippen, 28 år gammal, skrivit på för den saudiarabiska fotbollsklubben Al Hilal.

Det är ju ett sådant karriärsteg man tar vid 34 års ålder, rundar av med några lukrativa år i en liga i lingonserien, låt vara med saftiga löner.

Typ Japan, typ Qatar, typ USA.

Att gå till Saudiarabien vid en period då man är landslagsman, på toppen av sin karriär, är oerhört ogenomtänkt ur samtliga andra aspekter än att hans bankkonto blir välfyllt.

Jens Fjellström skakar på huvudet och frågar sig om det är ett skämt.

Man önskar ju att det vore så. Men Chippen han skämtar inte. Han känner doften av saudiska dollar och skjuter sin karriär i sank.

Jag menar, han kunde ju ringt Thomas Sjöberg, en pionjär i sammanhanget. Hur smart var det att gå till Saudi när man var 26 år gammal och just hade gjort mål på Brasilien i ett VM? Tja, bland annat missade Sjöberg möjligheten att spela Europacupfinal för Malmö FF.

Detta sitter alltså jag och skriver, jag som har problem att dra in pengar för att renovera om mitt gamla hus på Söderslätt. Allt medan killen jag påstår har dåligt omdöme håvar in 115 miljoner.

Lik förbaskat: Chippen platsar inte i Europa, i alla fall inte med de löneanspråk han har. Han platsar snart inte i landslaget heller.

Men Saudi vill ha Chippen. Och kanske bakar de även in landslagets snyggaste WAG, Chippens fotomodellflickvän Oksana Andersson.

Tanken slog mig i alla fall.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: