Hoppa till innehåll

This old town is filled with sin

november 28, 2008

Jag vet inte hur många ni är därute som inte läser No Depression – som borde läsa No Depression. Jag prenumererade i flera år, fram till det bittra slutet i våras, då Peter Blackstock och Grant Alden efter 13 år tvingades lägga ner sitt magasin. Oumbärligt för alla som är vän av den vida genre vi kallar för Americana.

51iow25npal_sl500_aa240_Lyckligtvis uppfann de båda ett Bookazine, som sägs skulla komma ut en gång i halvåret och ännu mer lyckligtvis pumpar man ut sitt newsletter minst en gång i veckan.

Idag hade man, till exempel, en intervju med Chris Hillman, apropå boken Hot Burritos – The True Story of The Flying Burrito Brothers, som Chris skrivit ihop med författaren John Einarson.

Boken finns att köpa nu och är givetvis en perfekt julklapp för alla oss som aldrig kan lyssna oss mätta på Gram Parsons silkeslena röst i Hot Burrito # 1 och för alla oss som inte slutar att fascineras av att Emmylou Harris aldrig blir trött på att berätta om Gram. Så mycket betydde han för henne att hon, 35 år senare, fortfarande får något fuktigt i ögonen när hon berättar om hur Han upptäckte Henne när hon spelade på småklubbarna i Washington.

fallenangelcover2Ja, Chris Hillman var med den gången också. Och Chris Hillman är även en alldeles fantastiskt bra berättare i suveräna dokumentären Fallen Angel – även den en obligatorisk julklapp för alla er som missat den. Jag har kört min rätt många gånger i dvd-spelaren. Och senast igår missionerade jag för vännen Stefan om filmen. Ett måste.

I alla fall. Från den här intervjun i No Depression, kan jag inte låta bli att lyfta ut ett sånt där citat som får oss aficionados att ställa håren i givakt:

The true story of ”Sin City” – and I’m not patting myself on the back with this – is that I did come up with that first verse, and part of the chorus, and I woke him up. I said, ”I really think there’s something interesting here: ‘This old town is filled with sin, I will swallow you in.'” Well, I’d just gone through a divorce, and all of this garbage, and that song really wrote itself. But he came up with the ”green mohair suits” stuff, a fascinating line, and then it went off on some abstract thing about being at Whisky a Go Go on Sunset Strip. It was a microcosm of the culture at that particular time. And I tell people at shows that this song was sort of our little chronicle of the time – but it’s relevant right now. And Robert Kennedy, by the way, was the man who ‘came around, tried to clean up this town.’

302665Är ni nybörjare på Gram Parsons så är det aldrig för sent att skaffa en lycklig barndom. Börja på Spotify. 123 träffar på Gram. Eller köp antologin ni ser här. En bra start. Och glöm inte filmen. Och boken. Den kommer antagligen at stå framför min andra Gram-biografier i hyllan. Jag har en känsla av att den är just så bra.

7 kommentarer leave one →
 1. november 28, 2008 5:28 e m

  Fråga 1: Det newsletter som pumpas ut … hur/var anmäler man sig som intresserad av det?
  Fråga 2: Fallen Angel – finns den på dvd?

  Sen var jag nöjd. Bara jag får två raka och fina svar där.

 2. Weman permalink*
  november 28, 2008 7:30 e m

  På ett svarar vi:
  Här (http://www.nodepression.com/) hittar du allt du behöver veta.
  På två svarar vi:
  Jajamän. Till exempel här:
  http://cdon.se/musik/parsons_gram/fallen_angel-516780

 3. november 28, 2008 7:43 e m

  Tack så mycket. Där var ytterligare en julklapp till mig själv ordnad. Julklapp nr 1 i dag bidde en iPod Touch från julrean i Apple Store-butiken.
  Zigne-jäveln igen, han spelar Spotify i en sån på alla ställen i stan där det är trådlös åtkomst. Han blir min ruin den där fotografen.

 4. Weman permalink*
  november 29, 2008 1:34 e m

  Nu höll jag på att skriva någonting om att vara sex år gammal. Men jag sparar mig. Denna gången.

 5. november 30, 2008 2:44 e m

  iPod Touch är inga konstigheter. Inte konstigare än att t om övertecknad teknisk idoit begriper. Det är fräckaste modellen av iPod bara. MED b la webbläsare som tar en ut i sybehörsrymden (och därmed spotify) där det finns trådlös åtkomst.
  Titta här:
  http://www.apple.com/se/ipodtouch/features/music.html

 6. Weman permalink*
  december 1, 2008 9:34 f m

  Så iPod Touch är inte bara en iPod med fräckare grafik? Utan med webbläsare också. Var som satan. Då är den ju – nästan – som en iPhone. Ja, bortsett från att den inte är en telefon. Så att säga.

Trackbacks

 1. Då ville jag vara en 16-årig flicka « Meningen med livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: